Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Trauma

 

Traumaattisella tapahtumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön tai hänen läheistensä henki, terveys tai fyysinen koskemattomuus on uhattuna. Yksittäinen traumatapahtuma voi olla esimerkiksi mikä tahansa onnettomuus, väkivaltatilanne, raiskauksen uhriksi joutuminen tai äkillinen läheisen menettäminen. Yleisimpiä toistuvia ja pitkään jatkuneita traumatapahtumia ovat perheväkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö.

 

Traumatisoitumisen yleisimpiä oireita ovat traumakokemuksen uudelleen eläminen, välttämiskäyttäytyminen ja emotionaalinen turtuneisuus sekä ylivireysoireet.

 

Traumakokemuksen uudelleen eläminen

Traumakokemuksen uudelleen eläminen voi näkyä mm. traumatakaumina tai painajaisina. Traumatakaumalla tarkoitetaan ahdistavaa muistoa, joka laukeaa arkielämässä traumaa muistuttavasta asiasta (kuuloaistimus, haju, ympäristö, uutinen liittyen traumatapahtumaan). Traumatakauman kaltainen muisto aiheuttaa usein pelkoa, avuttomuutta ja kauhua, mutta myös fyysisiä reaktioita, kuten kipua, pahoinvointia, sykkeen nousua ja tihentynyttä hengitystä. Usein oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin silloin, kun ihminen koki trauman ensimmäistä kertaa.

 

Välttämiskäyttäytyminen ja emotionaalinen turtuneisuus

Traumatisoitunut ihminen pyrkii usein välttämään kaikin keinoin traumatapahtuman mieleen tunkeutumista, tapahtumaan liittyviä ajatuksia ja tunteita. Ihminen joutuu tällöin jatkuvasti välttelemään traumatapahtumasta muistuttavia paikkoja, ihmisiä, keskusteluja ja mahdollisia muita tekijöitä. Ihminen kokee myös yleistä psykologista turtumista. Hän ei välttämättä kykene muistamaan trauman keskeisiä seikkoja, kiinnostus arkisiin toimintoihin heikkenee, ihminen kokee vieraantumisen tunnetta ja hänen on hyvin vaikea kokea positiivisia tunteita. Myös tulevaisuuden näkymät usein kapenevat.

 

Ylivireysoireet

Ylivireysoireet ovat hyvin yleisiä traumatisoituneella ihmisellä. Ihminen on usein jatkuvasti varuillaan, aivan kuin etsisi vaaran merkkejä. Kohonnut vireystaso voi näkyä mm. nukkumisvaikeuksina, ärtyneisyytenä, vihanpurkauksina ja keskittymisvaikeuksina. Ihminen kokee usein korostunutta varuillaan olemisen tunnetta ja säikähtelee herkästi.